divendres, de febrer 14, 2014

Com fer un pastís de gelatina amb fruita

Els alumnes de cinquè vam fer un pastís de gelatina  perquè estem treballant el text instructiu a classe i hem volgut experimentar i parlar primer, per poder escriure desprès. El pastís estava boníssim i, per això, volem compartir en aquest blog la recepta.

Primer  de tot,  vam posar a bullir ½ l d’aigua. A continuació, vam posar dos sobres de preparat per fer gelatina a dintre del cassó amb l’aigua bullint.
Després , mentre remenàvem el preparat hi vam afegir  dos gots d`aigua gelada sense parar de remenar i amb el cassó a fora del foc.
Tot seguit, vàrem posar la macedònia de fruita  dins d’un motlle i llavors, quan varem  acabar  de remenar la gelatina,  la varem posar dins del motlle i ho vam deixar refredar al frigorífic.

Quan vam acabar de fer el pastís ens en vam anar a classe i vam escriure a la pissarra totes aquelles paraules de vocabulari que havíem fet servir al menjador quan cuinàvem i que, per tant, havíen d’aparèixer al nostre escrit. També vam triar els connectors que ens agradaria més fer servir per escriure la nostra recepta. Quan ja teníem totes les paraules buscades només ens quedava una cosa per fer, començar a escriure el nostre text instructiu!

L’endemà quan el pastís ja havia quallat al frigorífic ens en vam emportar un tros a casa, estava boníssim!




Investigació de la galera i la canana

Durant el primer trimestre els alumnes de 5è hem treballat els animals invertebrats i ens hem interessat especialment pels invertebrats marins. Hem analitzat i buscat quins invertebrats marins tenim més a l’abast i vam triar la galera i la canana com a més interessants. Una tarda vam portar galeres i cananes a classe i les vam observar i analitzar una mica.




1.Primer de tot, ens vam posar en grups.

2.Desprès, vam agarrar una galera i una canana per grup i les vam estar observant un estoneta.
 
3.A continuació, vam observar la galera per fora, la vam tocar i vam poder veure que té unes punxes que li serveixen per protegir-se dels depredadors. També vam veure que té dues taques a la part del darrera que semblen ulls però que no ho són! Li serveixen per despistar als animals que se les volen cruspir.

4.Llavors, vam dibuixar la galera i vam explicar com era a la fitxa tot observant-la a ull nu, amb la lupa de ma i amb la lupa binocular. Amb la canana vam fer el mateix.

7. Desprès vam netejar la canana,  li vam treure tots els intestins que no servien i també vam veure la closca interna que li fa d’esquelet intern.

9. Ens ho vam passar genial i vam aprendre que els animals invertebrats són petits però tenen molts recursos per viure bé i per sorprendre’ns.


Cesc Fontcuberta Navarro, Maria Negre Martin i

 Mariona Llosa Falcó