divendres, de març 07, 2014

Què són els fongs?A la classe de 5è estem estudiant els fongs i ens hem estat fent unes preguntes. Per poder diferenciar els tres tipus de fongs, és a dir, les floridures, els llevats i els bolets primer ens hem preguntat com podríem aconseguir-los a classe. Els bolets estava molt clar, els aconseguiríem al mercat! una companya de classe ha portat un xampinyó i un Portabello i els hem observat detingudament. Però, i les floridures i els llevats?

Per aconseguir les floridures hem fet tot tipus d’hipòtesis i hem provat d’obtenir-les de tres formes diferents:

Primer vam posar un tros de pa a temperatura ambient uns quants dies i l’únic que vam aconseguir va ser un tros de pa sec! estava clar que necessitàvem humitat.


Desprès, vam posar un tros de pa mullat perquè de vegades ens trobem aliments florits a la nevera i potser així es florirà el pa. Però al cap d’uns dies el pa estava igual, no s’havia florit!

Estava clar que necessitàvem humitat i temperatures suaus com ho podíem aconseguir?

Vam agafar una tros de pa, el vam mullar amb aigua tíbia per aconseguir la humitat que necessitàvem i, desprès, el vam tapar en plàstic transparent per aconseguir mantenir-la. Vam deixar el tros de pa a temperatura ambient a l’aula uns quants dies i efectivament van sortir floridures!

Desprès vam voler observar com actuaven els llevats en el procés de fermentació. Primer, vam fer pa a classe i el vam deixar reposar una bona estona per fermentar la massa i deixar actuar el llevat.

Al cap d’una estona de fer els panets i deixar-los reposar al costat del radiador ( els llevats necessiten temperatura per accelerar la fermentació) cadascú de nosaltres va poder observar com havia augmentat la massa, perquè? Què l’havia fet augmentar?
Què s’alliberava en el procés de fermentació per augmentar el volum de la massa dels panets?

Per poder observar-ho bé vam pensar en posar llevat en pols dintre d’una ampolla de plàstic amb una mica d’aigua tíbia (com havíem fet el pa) i vam tancar l’ampolla amb un globus. Per poder augmentar la temperatura i accelerar el procés de fermentació vam posar l’ampolla en un bol amb aigua calenta i vam mesurar la temperatura de l’aigua en un termòmetre. Quan baixava la temperatura afegíem aigua calenta al bol i tiràvem l’aigua que s’havia refredat. Vam poder observar com s’inflava el globus una mica, com podia ser?

El procés de fermentació allibera un gas, el diòxid de carboni!
Deu ser aquest gas el que fa augmentar la massa del pa i la fa més esponjosa!